Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......
Daging ayam yang sudah dikelar satu dua kelaran, lumurkan dengan garam halus, serbuk halia dan serbuk kunyit...Kemudian gorengkan di dalam kuali denga api sederhana.
Kalau api kuat sangat, nanti diluar sudah masak atau hangit tapi di dalam masih mentah...
Kalau goreng ikan, boleh tambahkan bahan tersebut dengan sedikit perahan air asam jawa....Lagi sedap.
Resipi boleh diubahsuai dengan bahan campuran lain lagi seperti lada, bawang puteh dan bawang merah yang telah ditumbuk.
Dalam masakkan, kita boleh buat percubaan dalam menyesuaikan bahan campuran. Masakan yang sedap biarpun simple sebenarnya memerlukan masa untuk mahir. Mahir dalam erti kata rasanya sedap....
http://Petuapaje.blogspot.com
Daging ayam yang sudah dikelar satu dua kelaran, lumurkan dengan garam halus, serbuk halia dan serbuk kunyit...Kemudian gorengkan di dalam kuali denga api sederhana.
Kalau api kuat sangat, nanti diluar sudah masak atau hangit tapi di dalam masih mentah...
Kalau goreng ikan, boleh tambahkan bahan tersebut dengan sedikit perahan air asam jawa....Lagi sedap.
Resipi boleh diubahsuai dengan bahan campuran lain lagi seperti lada, bawang puteh dan bawang merah yang telah ditumbuk.
Dalam masakkan, kita boleh buat percubaan dalam menyesuaikan bahan campuran. Masakan yang sedap biarpun simple sebenarnya memerlukan masa untuk mahir. Mahir dalam erti kata rasanya sedap....
http://Petuapaje.blogspot.com
No comments:
Post a Comment