Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......
Perkara pertama sebelum membuat jeruk maman ialah kenal pokok maman. Pokok maman berbunga kecil warna biru dan buahnya macam kacang tapi kecil sahaja lebih kurang sebesar lidi mancis. Perhatikan betul-betul daun pokok tersebut untuk kepastian.
Ambil bahagian pucuk maman, basuh untuk membersihkannya kemudian jemur sekejap supaya ia layu.
Lepas itu masukkan kedalam mangkuk, masukan air, nasi sejuk dan garam secukup rasa.
Bila daun maman tersebut semuanya telah bertukar menjadi warna kuning, itu tandanya sudah boleh dimakan.
Sah boleh dimakan...Saya tengok mak mertua dulu, buat macam itu.
Sedap dimakan sebagai pencicah ikan bakar. Kalau ada ulam, sambal belacan dan sayur bayam masak tumis air campur lada hitam pun sudah cukup menyelerakan.
1 pinggan, 2 pinggan...Aik! Jangan banyak makan..berhenti sebelum kenyang....
http://Petuapaje.blogspot.com
Perkara pertama sebelum membuat jeruk maman ialah kenal pokok maman. Pokok maman berbunga kecil warna biru dan buahnya macam kacang tapi kecil sahaja lebih kurang sebesar lidi mancis. Perhatikan betul-betul daun pokok tersebut untuk kepastian.
Ambil bahagian pucuk maman, basuh untuk membersihkannya kemudian jemur sekejap supaya ia layu.
Lepas itu masukkan kedalam mangkuk, masukan air, nasi sejuk dan garam secukup rasa.
Bila daun maman tersebut semuanya telah bertukar menjadi warna kuning, itu tandanya sudah boleh dimakan.
Sah boleh dimakan...Saya tengok mak mertua dulu, buat macam itu.
Sedap dimakan sebagai pencicah ikan bakar. Kalau ada ulam, sambal belacan dan sayur bayam masak tumis air campur lada hitam pun sudah cukup menyelerakan.
1 pinggan, 2 pinggan...Aik! Jangan banyak makan..berhenti sebelum kenyang....
http://Petuapaje.blogspot.com
1 comment:
Jerok maman yang saya buat 4 hari lepas sudah habis suami makan sebentar tadi. Saya tanya dia sedap tak jeruk maman Idah buat? Dia tanya bila saya buat?Ambil dimana daun maman?Ha ha ha..dalam pasu tepi rumah..
Post a Comment