Andai anda dalam ketagori gemuk. Ketahuilah risikonya. Di antara risiko tersebut ialah:
1. Berisiko 3 kali ganda mendapat penyakit kencing manais
2. Setiap peningkatan 10% berat badan menaikkan sebanyak 6.5 mmHg tekanan darah sistolik
3. Peningkatan 10% berat badan bagi leleki menaikkan sebanyak 20% insiden penyakit koronori
4. Berisiko 6 kali ganda mendapat penyakit pundi hempedu
Oleh itu dengan apa cara sekali pun kurangkanlah berat badan. Banyak kebaikkannya apabila kita dapat menurunkan berat badan. Sekiranya kita dapat menurunkan setiap 10 kg berat badan, menafaatnya adalah seperti berikut:
Kematian
1. Mengurangkan lebih 20% kadar kematian
2. Mengurangkan lebih 30% kadar kematian disebabkan penyakit kencing manis
3. Mengurangkan kadar kegemukkan berkaitan dengan kematian disebabkan penyakit barah
Tekanan Darah
1. Penurunan lebih kurang 10 mmHg Systolic
2. Penurunan lebih urang 20 mmHg Diastolic
Penyakit kencing manis
1. Penurunan 50% gula dalam darah
Kelestrol
1. Penurunan 10% kelestrol
2. Penurunan 15% Lemak Kepekatan Rendah
3. Penurunan 30% triglycerides
4. Peningkatan 8% Lemak kepekatan Tinggi
1. Berisiko 3 kali ganda mendapat penyakit kencing manais
2. Setiap peningkatan 10% berat badan menaikkan sebanyak 6.5 mmHg tekanan darah sistolik
3. Peningkatan 10% berat badan bagi leleki menaikkan sebanyak 20% insiden penyakit koronori
4. Berisiko 6 kali ganda mendapat penyakit pundi hempedu
Oleh itu dengan apa cara sekali pun kurangkanlah berat badan. Banyak kebaikkannya apabila kita dapat menurunkan berat badan. Sekiranya kita dapat menurunkan setiap 10 kg berat badan, menafaatnya adalah seperti berikut:
Kematian
1. Mengurangkan lebih 20% kadar kematian
2. Mengurangkan lebih 30% kadar kematian disebabkan penyakit kencing manis
3. Mengurangkan kadar kegemukkan berkaitan dengan kematian disebabkan penyakit barah
Tekanan Darah
1. Penurunan lebih kurang 10 mmHg Systolic
2. Penurunan lebih urang 20 mmHg Diastolic
Penyakit kencing manis
1. Penurunan 50% gula dalam darah
Kelestrol
1. Penurunan 10% kelestrol
2. Penurunan 15% Lemak Kepekatan Rendah
3. Penurunan 30% triglycerides
4. Peningkatan 8% Lemak kepekatan Tinggi
No comments:
Post a Comment