uD_oGQvuuFIHGuZIYcQOjRhf5n8

Mari kita berkongsi pengalaman,ilmu pengetahuan, gambar, video dan apa sahaja yang terfikir.....

Cara mudah, alaf kini...global

Jumaat, 26 Ogos 2011

Benar-Benar Cinta

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf

Wahai muda-mudi …janganlah terperangkap dalam cinta yang
hanya mementingkan perasaan/body chemistry dan
membelakangkan keluaraga. Sudah tentu akhirnya
tidak bahagia dan kecewa.

Cinta sebenar adalah perlu dibajai dengan:
Rasa hormat
Memelihara kehormanian seisi keluarga
Merancang keluarga
Mencari rezeki
Membiayai keperluan anak-anak
Belajar bagaimana menghargai pasangan
Belajar membuat keputusan melalui perbincangan ikhlas
Berfikiran waras
Perasaan yang terbuka
Meneliti kelebihan di sisi agama, mesyarakat dan keluarga
Memupuk pertalian rapat keluarga

Mari berpantun...teka-teki tau...

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Teka-teki…siapa dapat jawap, dapat hadiah..

Kalau tuan pergi ke kedai
Belikan saya buah keranji
Kalau tuan bijak pandai
Apa binatang keris di kaki?

Ada sebiji roda pedati
Bentuknya bulat daripada besi
Bila bermain diikat sekuat hati
Dilempar hidup dipegang mati?

Buah budi bedara mengkal
Masak sebiji di tepi pantai
Hilang budi bicara akal
Buah apa tidak bertangkai?

Burung nuri burung dara
Terbang ke sisi taman kayangan,
Cuba teka wahai saudara
Semakin diisi makin ringan?

Khamis, 25 Ogos 2011

Anda ada masaalah?

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf Jumpa lah kaunselor jika ada masaalah peribadi. Bukankah mereka ini sudah dilatih untuk menyelesaikan perkara-perkara begini...Tenteramkan lah jiwa anda..Kalau masalah duit....entahlah..pergi bank lah kut....ha3...

Terasa masa terlalu cepat berlalu....

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
 Jadi jimatkan masa!

Membuka television hanya perlu sedikit tenaga tetapi untuk menutupnya adalah suatu cabaran.Tonton rancangan yang perlu sahaja seperti berita. kalau menonton dalam keadaan berdiri...bila letih tutup tv...baru ya! sebab tak pandai disiplinkan diri. Susah-susah jual je tv tu...duitnya simpan dalam amanah saham..ha3. Menonton tv membazir masa je...sampai nak mati pun cerita tak habis-habis.

Menafaatkan masa menunggu. Contohnya masa menunggu sebelum perbarisan, masamenunggu hendak membeli makanan, masa menunggu panggilan giliran, menunggu bas,menunggu kawan ..eh3 macam-macam lagi menunggu. Gunakan masa ini untuk membaca buku imu pengetahuan atau pun nota untuk peperiksaan.

Hadkan penggunaan telefon. Hadkan masa pangilan telefon dan katakan je...ok lah...ada banyak kerja hendak dibuat. Tutup nada dering telefon jika tidak mahu digangu. Ataupun suruh kawan angkat dan ambil pesanan sahaja.Gunakan telefon untuk bercakap bukan bercakap-cakap.

Tutup pintu bilik! Gantung Jangan ganggu. Bincang dengan tetamu di muka pintu sahaja. Kalau tetamu masuk dalam bilik, bercakap sambil berdiri sahaja dan sambil membuat kerja. Kalau tetamu tak faham...katakan ok lah....ada kerja nak buat contohnya basuh kain..mandi ke...

Bosannya...apalah nak dibuat...

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf Waktu sengang bermaksud ketika anda tidak mengusahakan kerja. Contohnya masa yang dihabiskan di rumah,masa bermain, masa menjalankan aktiviti sosial, keluarga atau rumahtangga lain yang tidak bergaji.

hakikatnya bertujuan mengisi lapang, sentiasa sibuk dan mengelakkan kebosanan.
Apakah aktiviti2 yang menyeronokkan anda?

Rasa letih je? Oh...itu namanya keletihan psikologi

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Kegagalan merupakan pengalaman yang sangat meletihkan.Tidak ada yang lebih buruk dari tidak berjaya kerana tersekat daripada bergerak kehadapan. Keletihan menyebabkan kita lebih susah untuk bekerja dan mengakibatkan kegagalan.

Rabu, 24 Ogos 2011

Join in follower members....free je..he3

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Terimalah seadanya blog aku ni sementara waktu kerana ketidak sempurnaannya....apa2 pun boleh komen demi untuk memperbaikinya. Maklumlah aku ni serba kekurangan tentang penggunaan IT lantaran juga kesuntukan masa apatah lagi disaat2 akhir menjelang sambutan Hari Raya Aidil Fitri

Apa pun aku bersyukur juga dibandingankan dengan rakan sebaya yang jauh ketingalan dalam bidang IT contohnya dalam menggunakan ruang sosial, berinternet, kiriman email, melayari website dan sebagainya.

Jom join in members lah as follower dan komen lah apa yang patut. Komen apa pun aku tak kisah.....

Selasa, 23 Ogos 2011

Salam Intro.....Ha...ha..ha...

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalam....terlebih dahulu ingin saya memanjatkan kesyukuran kepada kehadarat Allah subhanahuwataala kerana dengan limpah kurnianya dapat jua menulis dalam ruangan ini walaupun dalam keadaan waktu dan keupayaan yang terhad.

Membuka ruangan ini adalah sekadar ingin berkongsi ilmu supaya apajua komen yang tertera di halaman ini dapat dimenafaatkan bersama. Semuga ilmu yang diperolehi dapat dimenefaatkan untuk mengembangkan diri, mesyarakat dan alam sekitarnya sebagai mengabdikan diri kepada Allah s.w. dalam menyempurnakan amanah sebagai Khalifah di muka bumi ini.

Andaikata terdapat kekurangan..itu adalah datang dari saya sendiri...semuga bertemu di lain masa.wassalam.

Jangan Lepaskan Peluang.....Bertindak!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...