uD_oGQvuuFIHGuZIYcQOjRhf5n8

Mari kita berkongsi pengalaman,ilmu pengetahuan, gambar, video dan apa sahaja yang terfikir.....

Cara mudah, alaf kini...global

Isnin, 30 April 2012

Selamat Hari Pekerja/ Buruh Antarabangsa 1 Mei

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......

Esok adalah cuti umum bersempena dengan Hari Pekerja atau Hari Buruh. 1hb. Mei adalah merupakan juga Hari Pekerja Antarabangsa, diraikan seluruh dunia  kerana meraikan kejayaan ke atas tuntutan masa bekerja lapan jam sahaja dalam satu hari.

Ahad, 29 April 2012

Makanan Kumpulan Neurofilik Untuk Kecerdasan Otak

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......

Penceramah bersemangat
Pada 28hb. April 2012,  anak ada program motivasi anjuran sekolah dengan kerja sama pengeluar pemakanan kesihatan untuk kecerdasan otak.

Dalam program tersebut, ada perjumpaan dengan ibu bapa sekali pada jam 4.30 petang. Hari tersebut saya juga bekerja kerana ganti cuti pelajar/pengajar. Sudah "punch card" saya terfikir  apa benda ya..macam tidak kena..macam ada rancangan  pergi kemana-mana tapi lupa. Alamak! Perjumpaan...


Sabtu, 28 April 2012

Jenayah Internet Berleluasa

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......

Orang yang berurusan dengan kita secara bersemuka diragui dan boleh diragui inikan pula berurusan melalui email sahaja. Email yang dihantar kepada kita biasanya pada peringkat awal adalah seperti :

1.  Cabutan alamat email bertuah kerana aktif atas talian
2.  Cabutan bonanza sesebuah syarikat terkemuka
3.  Urusan perniagaan
4.  Mohon pertolongan
5.  Cadangan perniagaan
6.  Tawaran pemberian wang
7.  Menang loteri
8.  Pelawaan rakan kongsi pelaburan
9.  Tawaran perkhidmatan
10.Tawaran cinta, kasih dan sayang

Jumaat, 27 April 2012

Minum Petang Di Water Front Restoran Jeragan

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......

Puan, hantar kami ke asrama....Saja engkau orang ni...bukan tak ada van nak hantar....Van tu dah offer tak nak balek dengan van.

Ya lah...sebab dah janji, puan nak hantar balek dan ajak minum pula...

Puas dalam kepala memikir di mana tempat sesuai nak minum. Oh..baru teringat...tepi sungai...

Harap kamu semua suka tempat ini dan jadi kenangan selamanya...Lain kali kalau ada masa kita minum-minum lagi ya...

Khamis, 26 April 2012

Makan Bunga Untuk Cantek

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......
Seri Pagi. Boleh dimakan


Semua orang perempuan nak cantek kan? Saya syorkan makan bunga untuk kecantikan.

Pelakon Indonesia, pelakon handalan,seksi dan glamor, Suzzana yang berlakon dalam filem Sundal Bolong, makan bunga ros untuk cantek.

Jadi apa tunggu lagi! Saya cadangkan makan bunga Seri Pagi. Bila saya tanya kawan, dia kata bunga Telang.



Rabu, 25 April 2012

Mentadak Mentadu....Bagaimana Kekasih Ku?

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......

Mentadak mentadu...action! Dia pun palingkan kepala...
Masa zaman kanak-kanak...seronok main mentadak mentadu.

Sebenarnya banyak lagi binatang yang menjadi mainan semasa zaman kanak-kanak dahulu.

Contohnya belalang, rama-rama, pepatung, kumbang tanduk, ulat gongok, ikan, kerenga, katak dan lain-lain lagi.

Saya sudah biasa dengan binatang-binatang tersebut jadi saya tidak geli dan takut.


Selasa, 24 April 2012

Menara ABC

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......


Tingginya....


Wow! Tingginya ABC......Menara ABC......nih....


Rasa macam mana? Wah! Sedapnya....Manis dan lemaknya seimbang...Air Batu Campur ni....

Isi bahan-bahan? Ok...boleh tahan. Yang ada kacang, halwa buah pala, cincau, kacang merah, aiskrim, jagung, susu, sirap, sirap gula merah, buah barli, sagu, biskut kraker....Kalau tambah buah kabung...mesti jadi lagi sedap kan?

Lokasi: Gerai Pantai Merdeka

Isnin, 23 April 2012

Mengancur Bunga Cinta Di Pantai Merdeka, Ukir Nama Di Awan Gunung Jerai

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......
Sebelah kanan pantai dipenuhi batu..bahaya untuk mandi
Latar belakang Gunung Jerai

Ahad, 22 April 2012

Semangat Hari Keluarga IKMAS, Selamat Dan Mengembirakan

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......

Hari keluarga yang sepatutnya diadakan minggu lepas telah diadakan semalam di Pantai Merdeka. Ekoran gempa bumi, dibimbangi tsunami berlaku, jadi program tersebut ditunda.

Program tersebut telah pun selamat diadakan. Semua keluarga berpuas hati, ceria dan gembira.

Semangat hari keluarga, ramai yang menginap di Pantai Merdeka Resort dan Home Stay berdekatan pada malam sabtu kerana untuk menyertai program tersebut keesokkan harinya.


Sabtu, 21 April 2012

Pantai Murni Tempat Bersantai Singgah Makan Minum

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......

Petang khamis 19hb April selepas "punch card" tergesa-gesa pergi  ke Merbok ambil anak di asrama.

Dalam perjalanan pulang, hampir senja, kebetulan dahaga dan lapar. Jadi kami singgah di Pantai Murni, Yan Kedah.

Kebetulan suasana ketika itu senja dan kelihatan juga matahari mula terbenam dalam suasana awan mendung menyelubungi persekitaran.

Kawan pernah bercerita, katanya kalau orang sedang bercinta, waktu ini adalah saat paling parah merindu.....Entah!

Rabu, 18 April 2012

Ukiran Kayu Melayu Tradisi Dipengaruhi Kesufian Motif Mematah Dan Menunduk

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......
Rumah zaman dahulu dihiasi dengan ukiran kayu pada pintu, tinkap, cucur atap, kisi-kisi, tiang dan sebagai hiasan-hiasan lain.

Ukiran kayu tersebut boleh bertahan lama hingga beratus tahun kerana menggunakan kayu keras seperti kayu cengal, merbau, kempas, bacang dan lain-lain.

Ukiran pula menggunakan motif flora dan fauna seperti daun, bunga, buah dan awan larat berlandaskan ajaran kesufian. 


Selasa, 17 April 2012

Tidak Perlukan Glycemic Index Slim Pill

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......

Glycemic  Index Slim Pill? Kurangkan badan cara cepat  selamat dan secara semula jadi?
Surat untuk Dr. Eleanor Hall dan Dr. Jean Murray BPME RSMA Phd. 

Terima kasih kerana selalu hantar surat tawaran menakjubkan sebagai hadiah bernilai. Menjanjikan badan seperti super model , selebriti dan bintang filem macam artis Julia Roberts..........

Isnin, 16 April 2012

Pertandingan Reka, Bina Dan Uji Kekuatan Model Jambatan 2012 Anjuran UTM Skudai

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......
Kumpulan 1 - pelajar bersama rekaan model percubaan yang disiapkan...

Ahad, 15 April 2012

Blog Saya Ikuti/Sesawang Terkemuka Secara Global/Malaysia/Senarai Alexa.com

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......

Sebahagian dari 500 sesawang terkemuka secara global atau tersenarai di Malaysia adalah blog yang saya ikuti. Sesawang terkemuka tersebut adalah disenaraikan oleh Alexa.com. Anda boleh lihat sesawang tersebut di blog saya http://Petuapaje.blogspot.com dan lihat pada ruang BLOG SAYA IKUTI.

Berita Harian Online | Tanah naik 0.5 meter selepas gempa

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum dan salam sejahtera.....

Berita Harian Online | Tanah naik 0.5 meter selepas gempa

http://Petuapaje.blogspot.com

Jumaat, 13 April 2012

Senaman Pagi Langkah Bijak Regangkan Sendi Memulakan Aktiviti Harian

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......

Bukan semua orang berpeluang melakukan senaman pagi bagi memulakan aktiviti harian. 

Lihat sahaja samaada diri sendiri ataupun orang lain yang berstatus ibu, bapa, anak, kakitangan awam, swasta atau berniaga, terutamanya di waktu pagi. 

Kesibukan tugas-tugas pagi hari menuntut setiap individu dalam keadaan kelam kabut supaya banyak perkara disiapkan pada masa yang tepat.



Khamis, 12 April 2012

Program Batal Kerana Takut Tsunami

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......

Walaupun Jabatan Geologi telah menarik balik amaran tsunami, nampaknya program yang dirancang untuk diadakan ditepi pantai bermula esok hingga lusa dibatalkan juga. Tsunami tidak akan berlaku tapi kebimbangan tetap ada. Bila ada perasaan bimbang membuatkan hati tidak tenang untuk melaksanakan aktiviti. Tidur malam pun kemungkinan tidak lena.

Amaran Tsunami Ditarik Balik

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......

Amaran tsunami telah pun ditarik balik jam sepuluh malam malam tadi. Baru lah lega hati sedikit. Dah lah malam tadi hujan lebat dengan kilat sambar menyambar dan petir berdentu dentum. Mana rumah kediaman pada paras tanah rendah pasti air dimasuki banjir kilat. Pagi ini hujan sudah reda dan masing-masing mengemas dan membersihkan halaman dan anjung rumah dari sampah yang dihanyutkan air.

Rabu, 11 April 2012

Amaran Tsunami Sekitar Pantai Perak, Kedah, Perlis dan Pulau Pinang

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......


Ekoran berlakunya gempa bumi di Acheh 8.9 Ritcher, penduduk yang berada di sekitar pantai dikehendaki berada dalam keadaan berjaga-jaga.

Semasa berbaring-baring jam 4.30 petang tadi memang terasa bergegar-gegar. Saya kejutkan suami yang sedang tidur. Dia kata tidak terasa pun. Katanya saya bermimpi kot! Kalau mimpi ular masuk ke dalam rumah beritahu katanya ha ha ha.......

Beberapa minit kemudian bergegar lagi...Rumah bergoyang, lantai rumah macam berlaku tekanan dan regangan sisi.

Tadi suami kata tidak, jadi saya letakkan tangan di atas dada dan perut kot dada saya yang bergoncang..Tidak juga..Saya pun kehairanan hinggalah berita disiarkan.



Suami pun sudah mengakui bencana tadi dan kawan-kawan pun ada sms memberitahu supaya berjaga-jaga....

Dapatkan maklumat data gempa bumi di www.globalIncidentMap.com

 http://Petuapaje.blogspot.com

Isnin, 9 April 2012

Sambutan Minggu Kreativiti Dan Inovasi Sedunia Pada 15 April hingga 21 April

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......

Disambut setiap tahun bertujuan meraikan kemampuan untuk mendapatkan idea baru, berimaginasi dan membuat keputusan yang baru demi menjadikan dunia sebuah tempat yang lebih baik dan juga menjadikan tempat anda di dunia ini lebih baik. 


Lakukan apa yang anda boleh dan apa yang anda suka. 
Hanya satu peraturan: Jangan membahayakan!

Ahad, 8 April 2012

Karnival Sukan MARA Peringkat Negeri Kedah Tahun 2012

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......
Berentap! Bola Jaring
Tempat: Instiut Kemahiran MARA Sik
Tarikh:   5 April hingga 7 April 2012

13 acara permainan telah dipertandingkan iaitu futsal, badminton, bola jaring, bola tampar, tenis, karom, dart, pimpong, sepak raga, bola tampar, bola sepak, petanque dan bowling.

Tahniah diucapkan kepada atlet-atlet yang telah berjaya.  Diucapkan tahniah juga kepada atlet-atlet yang berjaya terpilih menyertai kanival Sukan Peringkat Kebangsaan nanti.

Khamis, 5 April 2012

Breath fresh, new ideas into your room with #FancyBugs' wall stickers.

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......
Breath fresh, new ideas into your room with #FancyBugs' wall stickers.

http://Petuapaje.blogspot.com

Restore your skin's youthfulness with #Biotherm, at up to 20% off from @HiShopMY!

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......

Restore your skin's youthfulness with #Biotherm, at up to 20% off from @HiShopMY!

http://Petuapaje.blogspot.com

Get the latest trends of the season at 50% off with the @HiShopMY #NineWest sale!

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......

Get the latest trends of the season at 50% off with the @HiShopMY #NineWest sale!

http://Petuapaje.blogspot.com

Get up to 40% off with Issey Miyake, Guci, Christian Dior, Sarah Jessica Parker or Marc Jacobs at @HiShopMY's #Fragrance sale.

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh 

Get up to 40% off with Issey Miyake, Guci, Christian Dior, Sarah Jessica Parker or Marc Jacobs at @HiShopMY's #Fragrance sale.

http://Petuapaje.blogspot.com

Rabu, 4 April 2012

Supaya Tidak Dimasuki Hantu Dan Syaitan Semasa Mengandung

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......

Bila mangandung banyak pantang larangnya dan ikut sahaja petua yang dicadangkan oleh orang tua-tua. Kebetulan semasa mengandung terasa badan kita begitu lemah. Ibaratnya kalau orang angkat kita, letak dalam longkang pun kita tak melawan dan tidak upaya hendak melawan.

Selasa, 3 April 2012

Bakul Serawak Dari Bahan Bemban

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......


Bakul ini buatan Negeri Sarawak. Tapi bukan saya beli di sana. Saya beli semasa pameran barangan krafttangan Serawak di Pejabat Kemas Pekan Pahang...mahal juga harganya...

Oleh kerana saya meminati barangan kraf tangan, beli juga biarpun mahal...Saya suka corak ethnik anyaman bakul tersebut dan bahannya pula dari bemban dan berkerangka buluh pada bahagian tapak dan atasnya.



Isnin, 2 April 2012

Sejarah Berblogging Hingga Kini

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1(one)Malaysia serta salam seluruh dunia.......

Sebenarnya saya cuba berblooging pada 14hb. Mei 2008. Pada hari tersebut saya posting dalam blog saya foward-to-debate tentang keresahan melaksanakan rutin harian sebagai seorang ibu kepada enam orang anak yang kesemuanya berada di alam pembalajaran. Sudah tentu terlalu memenatkan bangun seawal pukul lima pagi hingga pukul satu tengah malam baharu dapat melelapkan mata. Itu belum tentu lagi terlena..

Ahad, 1 April 2012

Kecerdasan Rohani Mendorong Tindakan Positif Berlandaskan Islam

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf
Kecerdasan rohani SQ spiritual Quotient dididifinasikan sebagai keutuhan sistem kepercayaan mengenai kewujudan sistem pahala dan dosa serta kepentingannya dalam menjalani kehidupan seharian. Ia adalah merujuk kepada sejauh mana seseorang itu menilai sesuatu perkara dari segi rohani dan mahir menggunakan kaedah-kaedah menyuburkan rohani.

Jangan Lepaskan Peluang.....Bertindak!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...