Orang tua-tua biasanya tidak benarkan anak-anak makan bahagian organ-organ haiwan. Tentu ada sebabnyakan....sebelum itu biar saya terangkan apakah dia kolestrol.
Jadi bagaimanakah cara-caranya untuk mengurangkan lemak dalam makanan kita?Senang sahaja....
1. Buangkan kulit ayam atau lemak yang kelihatan pada daging.
2. Hadkan makan organ dalaman kurang atau 2 kali sahaja dalam sebulan
3. Pilih susu rendah lemak atau susu skim dan gunakan salad dressing rendah lemak.
4. Semasa memasak pula gunakan periok tekanan tinggi, ketuhar gelombang mikro, guna kuali atau periok tidak melekat.
5. Gunakan kaedah memasak secara panggang dan rebus
6. Elakkan mengoreng makanan dan sekiranya mengoreng pastikan minyak betul-betul panas
7. Gunakan tisu atau kertas penyerap minyak
8. Kurangkan kekerapan pengambilan makanan tinggi lemak seperti roti canai (31% lemak), Nasi briyani (27% lemak), mi kari (4% lemak), Mi goreng (39% lemak), kuetiau goreng (44% lemak), nasi ayam (34% lemak)
KANDUNGAN KOLESTROL MAKANAN
Makanan
|
Kandungan kolestrol
(mg/100g)
|
Otak
|
1000
|
Telor (ayam, itik)
|
500
|
Ikan bilis dengan kepala
|
380
|
Hati
|
180
|
Udang, sotong dan ketam
|
120
|
Mentega
|
100
|
Ayam dan kambing
|
90
|
Kerang
|
50
|
Susu
|
40
|
Ikan
|
40
|
Tengok tu...ikan paling rendah kolestrol. Sanggup ke kan nak makan ikan selalu, di bandingkan dengan yang lain. Sanggup tak?
No comments:
Post a Comment