Kita sambung kembali berkaitan gaya hidup sihat dan kaitannya dengan makan secara sihat...Makan bila lapar...berhenti sebelum kenyang...Jangan makan banyak sangat. Ikut saranan saya kalau nak maintain macam saya...ha..ha...ha.
Kumpulan 1
Nasi, roti, mi, bijirin dan produk bijirin serta ubi-ubian membekalkan nutrient
karbohidrat sebagai sumber tenaga utama, 55 – 75% daripada jumlah kalori harian. Mengandungi fiber untuk mencegah risiko penyakit kronik, mengandungi vitamin B: thiamin, riboflavin, niacin dan asid folik yang membantu metabolism tenaga dan mengandungi zat besi, magnesium dan selenium.
Pertukaran Saiz Sajian | |
Kumpulan makanan | Saiz Sajian |
Nasi, mi, roti, bijirin dan produk bijirin serta ubi-ubian 1 cawan nasi = 2 senduk | 1 cawan nasi 2 cawan bubur nasi 1½ laksa 1 cawan mi basah 2 keping putu mayam 6 keping biskut krim kraker 2 biji kentang 1 cawan keledek, keladi atau ubi kayu |
Kumpulan 2
Sayur-sayuran dan buah-buahan mengandungi sumber vitamin A, vitamin C dan asid folik yang membantu menjauhkan penyakit. Mengandungi sumber fitokimia untuk kesihatan kardiovaskular. Ia juga tinggi serat atau fiber untuk mencegah sembelit. Setiap hari ambil 2 sajian buah-buahan dan 3 sajian sayur-sayura.
Satu Sajian Sayur-sayuran |
½ cawan sayur berdaun hijau |
½ cawan sayur-sayuran buah |
1 cawan ulam |
Satu Sajian buah-buahan |
½ biji jambu sederhana |
1 potong betik, nenas, tembikai |
1 biji pisang, oren, lai, epal sederana |
½ cawan jus buah segar |
1 sudu makan kismis |
Kumpulan 3
Ikan, ayam, daging, telor dan kekacang adalah merupakan sumber protin untuk membaiki tisu badan rosak, tinggi dengan vitamin B, zat besi dan zink. Kekacang pula tinggi dengan serat dan magnesium. Makanlah secara sederhana dalam diet harian iaitu ikan 1 sajian, ayam/daging/telor ½ hingga 2 sajian dan kekacang ½ hingga 1 sajian. Ambilak lebih kerap jenis makanan yang rendah kandungan lemak dan kolestrol seperti ikan dan kekacang.
Saranan Sajian Makanan bagi Kumpulan Ikan, ayam, daging, telor dan kekacang | ||
1500 kcal | 2000 kcal | 2500 kcal |
Ikan 1 ekor sederhana | Ikan 1 ekor sederhana | ½ cawan isi ikan atau 5 sudu ikan bilis |
Ayam, daging dan telor ½ | 1 | 2 |
Kekacang ½ | 2 keping tempe | 1½ cawan kekacang rebus |
Kumpulan 4
Susu dan produk susu adalah diaras yang sama dengan kumpulan daging, ayam, ikan dan kekacang. Ia membekalkan nutrient calsium untuk pembentukan gigi dan menguatkan tulang serta melambatkan proses osteoporosis. Mengandungi juga vitamin D untuk membantu penyerapan kalsium dan potosium untuk mengekalkan tekanan darah normal. Di sarankan mengambil 1 hingga 3 sajian sehari.
Satu Sajian Susu dan Hasil Tenusu |
1 gelas susu rendah lemak (250 ml) |
1 keping keju |
1 cawan yogurt (200 ml) |
Kumpulan 5
Lemak, gula dan garam. Makan sedikit sahaja kerana pengambilan lemak, minyak, gula dan garam berlebihan boleh meningkatkan risiko kepada penyakit kronik.
No comments:
Post a Comment