uD_oGQvuuFIHGuZIYcQOjRhf5n8

Mari kita berkongsi pengalaman,ilmu pengetahuan, gambar, video dan apa sahaja yang terfikir.....

Cara mudah, alaf kini...global

Sunday, 20 November 2011

Saranan Sajian Makan

- See more at: http://www.helperblogger.com/2012/05/add-facebook-like-button-to-blogger.html#sthash.zt4521Ye.dpuf

Kita sambung kembali berkaitan gaya hidup sihat dan kaitannya dengan makan secara sihat...Makan bila lapar...berhenti sebelum kenyang...Jangan makan banyak sangat. Ikut saranan saya kalau nak maintain macam saya...ha..ha...ha.
Kumpulan 1
Nasi, roti, mi, bijirin dan produk bijirin serta ubi-ubian membekalkan nutrient 

karbohidrat sebagai sumber tenaga utama, 55 – 75% daripada jumlah kalori harian. Mengandungi fiber untuk mencegah risiko penyakit kronik, mengandungi vitamin B: thiamin, riboflavin, niacin dan asid folik yang membantu metabolism tenaga dan mengandungi zat besi, magnesium dan selenium.

Pertukaran Saiz Sajian

Kumpulan makanan
Saiz Sajian
Nasi, mi, roti, bijirin dan produk bijirin serta ubi-ubian

1 cawan nasi = 2 senduk
1 cawan nasi
2 cawan bubur nasi
1½ laksa
1 cawan mi basah
2 keping putu mayam
6 keping biskut krim kraker
2 biji kentang
1 cawan keledek, keladi atau ubi kayu
Kumpulan 2
Sayur-sayuran dan buah-buahan mengandungi sumber vitamin A, vitamin C dan asid folik yang membantu menjauhkan penyakit. Mengandungi sumber fitokimia untuk kesihatan kardiovaskular. Ia juga tinggi serat atau fiber untuk mencegah sembelit. Setiap hari ambil 2 sajian buah-buahan dan 3 sajian sayur-sayura.
Satu Sajian Sayur-sayuran
½ cawan sayur berdaun hijau
½ cawan sayur-sayuran buah
1 cawan ulam
Satu Sajian buah-buahan
½ biji jambu sederhana
1 potong betik, nenas, tembikai
1 biji pisang, oren, lai, epal sederana
½ cawan jus buah segar
1 sudu makan kismis
Kumpulan 3
Ikan, ayam, daging, telor dan kekacang adalah merupakan sumber protin untuk membaiki tisu badan rosak, tinggi dengan vitamin B, zat besi dan zink. Kekacang pula tinggi dengan serat dan magnesium. Makanlah secara sederhana dalam diet harian iaitu ikan 1 sajian, ayam/daging/telor ½ hingga 2 sajian dan kekacang ½ hingga 1 sajian. Ambilak lebih kerap jenis makanan yang rendah kandungan lemak dan kolestrol seperti ikan dan kekacang.
Saranan Sajian Makanan bagi Kumpulan Ikan, ayam, daging, telor dan kekacang
1500 kcal untuk kanak-kanak
2000 kcal untuk wanita dewasa
2500 kcal untuk lelaki dewasa

1500 kcal
2000 kcal
2500 kcal
Ikan 1 ekor sederhana
Ikan 1 ekor sederhana
½ cawan isi ikan atau 5 sudu ikan bilis
Ayam, daging dan telor ½
1
2
Kekacang ½
2 keping tempe
1½ cawan kekacang rebus
Kumpulan 4
Susu dan produk susu adalah diaras yang sama dengan kumpulan daging, ayam, ikan dan kekacang. Ia membekalkan nutrient calsium untuk pembentukan gigi dan menguatkan tulang serta melambatkan proses osteoporosis. Mengandungi juga vitamin D untuk membantu penyerapan kalsium dan potosium untuk mengekalkan tekanan darah normal. Di sarankan mengambil 1 hingga 3 sajian sehari.
Satu Sajian Susu dan Hasil Tenusu
1 gelas susu rendah lemak (250 ml)
1 keping keju
1 cawan yogurt (200 ml)
Kumpulan 5
Lemak, gula dan garam. Makan sedikit sahaja kerana pengambilan lemak, minyak, gula dan garam berlebihan boleh meningkatkan risiko kepada penyakit kronik.

No comments:

Jangan Lepaskan Peluang.....Bertindak!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...